Day 12, kenttätyöntekijäksi 

29.03.2020

Viikko sitten pohdin blogissani, että hakeutuisinko apteekkiin kiireavuksi. Vai tarjoaisiko yrityksemme apteekkien henkilökunnalle työpajoja henkilökunnan toiminta- ja valmiuskyvyn turvaamiseksi pandemian aikana. Apteekeissa työskentelevät toimivat yhteiskunnan kannalta kriittisissä tehtävissä lääkejakelussa ja matalan kynnyksen lääke- ja terveysneuvonan tarjoajina.

Kaikkialla asiat eivät ole yhtä hyvin kuin Suomessa. Viikko sitten lähetin ystäväni siskolle Hollantiin parasetamolia ja ibuprofeiinia, koska sieltä ei enää saa kipu- ja kuumelääkkeitä.

Tämän viikon torstaina Tapiolla ja minulla oli tapaaminen tutun apteekkarin kanssa. Perjantaina aloitin työt hänen apteekissaan osa-aikaisena proviisorina. Ja lauantaina Tapio ohjasi apteekin henkilökunnalle työpajan työturvallisuuden ja työsuojelun teemoihin keskittyen. Neljän viikon päästä järjestetään uusi työpaja, jossa keskitytään henkilökunnan työssä jaksamiseen ja hyvinvointiin.

Vuoden verran olen toivonut, että pääsisin kenttätyöntekijäksi, oman yhteiskuntani kulttuuriantropologiksi. Kulttuuriantropologi tutkii ihmisten toimintakulttuureja käyttäen etnografisia menetelmiä eli kerää havaintoja yhteiskunnallisesta tilanteesta ja ihmisten käyttäytymisestä. Olen yhtä aikaa tutkija ja tutkimukseen osallistuva eli toimintatutkija.

Tämä unelma toteutui täysin yllättäen pandemia poikkeustilan katalysoimana.