Day 1, poikkeustila alkaa

18.03.2020

Eilen oli day 0. Sen piti olla ihan toisenlainen. Kalenterini oli täysi ennen 17.3. ja tuon maagisen päivämäärän jälkeen lähes tyhjä, jo ennen koronaa. Suunnitelmana oli keskittyä Mindful Engineering Oy:n toiminnan käynnistämiseen ja tavata mahdollisimman paljon asiakkaita. Tapaamiset ovat perusta sille, että muotoilemme palvelumme vastaamaan asiakkaiden tarpeita ja luomme alusta saakka yhdessä asiakkaiden kanssa parempaa työelämää.

Maailmankaikkeuteen astuu kuitenkin kutsumaton vieras, korona-virus, korea kruunu päässään. Kuningas, kesyttämätön diktaattori, joka kaappaa maailman vallan muutamassa viikossa. Julistaa poikkeustilan, sulkee koulut ja rajat sekä sairaat ja iäkkäät koteihinsa.

Vallankumous, paradigman muutos, sitähän olen toivonut ja siitä jopa kirjoittanut kirjaan Inhimillisyyden vallankumous- Iloa ja toivoa terveydenhoitoon (Basam books 2018). Mutta eihän sen vallankumouksen näin pitänyt tapahtua! Pauliina Aarva, inhimillisyyden vallankumous aktivisti myös, totesi kirjan kirjoittamisprosessin aikana moneen kertaan, etteivät vallankumoukset aiemminkaan ole lähteneet liikkeelle rakenteiden sisältä vaan ulkopuolelta tuleva paine on pakottanut muutokseen. Tuota lausetta ehdin pohtia kaksi vuotta ja jopa innokkaana odotin, että mistä ja miten vallankumous käynnistyy.

Kodin poikkeusjärjestelyt alkoivat eilen. Kotikoulu käynnistettiin yhdessä naapuriperheen kanssa. Opetin äidinkieltä ja Tapio matematiikkaa kolmelle vilkkaalle pojalle. Perheemme teinillä on onneksi loistavat valmiudet omatoimiseen opiskeluun. Koulua on arkisin klo 10-12, välissä puolen tunnin välitunti. Klo 12-13 on lounas ja koulua vielä klo 13-14. Ruutuaika alkaa vasta klo 14 jälkeen. Lapset ovat innoissaan. Tämä on heidän mielestään paljon rennompaa ja hauskempaa kuin koulussa.

Eilen klo 16 purskahdin itkuun: olen opettaja, kokki, siivooja, kirjanpitäjä, yrittäjä, vaimo, äiti ja koronnan alamainen- kaikki samojen seinien sisällä. Niin, Anne Frank eli kaksi vuotta ullakolla. Anne kirjoitti päiväkirjaa- minäkin aloitan Poikkeustila-blogin.

-Hanna-