Day 4, varautuminen

21.03.2020

Arjen rytmi ja toiminta ovat selviytymisstrategiani vaativassa tilanteessa. Toiminta purkaa stressiä kehostani ja mielestäni. Tähän tarkoitukseen hyödynnän kotitöitä. Parhaiten toimii kotityöt ilman tavoitetta. Ja useinmiten huomaan silloin tarttuvani pyykkien järjestelyyn. Puhtaiden vaatteiden viikkaaminen ja pinoaminen kirkastavat ja selkeyttävät.


Myös suhteeni ruuanlaittoon on muuttunut pikkuhiljaa vuosikymmenten aikana pakkosuorituksesta ajoittain jopa rentouttavaksi toimeksi. Kunhan aloitan ajoissa, syön välipalan ennen kuin aloitan, saan olla rauhassa ja valmisteilla on ruoka, joka soveltuu sekä maistuu kaikille perheenjäsenille. Jos liian moni kohta edellä mainituista ei täsmää, muuttuu rentouttava toiminta pakkosuoritukseksi.


Ennakointi taitaa olla se sana, jota haen. Kun ennakoin, stressaava voi muuttua rentouttavaksi. Tarvitsen rytmin, järjestyksen ja rakenteen, jotta voin rentoutua tai luoda uutta. Jos en jaksa nähdä ennakoinnin vaivaa, jää saldo miinukselle.


Varautuminen eli paras mahdollinen ennakointi edesauttaa selviämistä tässä poikkeustilanteessa. Yhteiskunnan kriittisillä aloilla toimivat työskentelevät kovan paineen alla. Paineen tuntu voi muodostua myös siitä, jos ei löydä merkityksellistä tekemistä.


Huomaan, että minulle luontevinta olisi toimia kentällä. Sparrasin vuosia sitten henkilöä, jonka opinnäytetyötä ohjasin. Hän pohti, että mihin tehtävään suuntautuisi tulevaisuudessa. Vastasin silloin hänelle, ja nyt vastaan samoilla sanoilla itselleni: "Sinulla on erityisosaamista ja erityisiä lahjoja sekä vahvuuksia. Lisäksi olet niin onnekas, että voit opiskella hyvin pitkälle, aina tohtorin tutkintoon saakka. Kun mietit erilaisia tehtäviä, niin pohdi kuinka moni voi hoitaa kyseistä tehtävää. Mitä vähemmän ihmisiä on tarjolla työtehtävään, sitä sopivampi tehtävä on sinulle."


Tarjoudunko toimittamaan ruokakasseja riskiryhmille? Ehkä jossain vaiheessa. Hakeudunko apteekkiin kiireavuksi? Ehkä jossain vaiheessa. Muotoilemmeko Tapion kanssa tehotyöpajan, joka auttaa vaativassa tilanteessa toimivia pysymään toimintakykyisinä ja varautumaan pandemian hoitoon parhaalla mahdollisella tavalla? KYLLÄ, se on tehtäväni juuri nyt.